Artech Rubber in Kijk op Oost Nederland

Wij staan in de nieuwste editie van het magazine Kijk op Oost Nederland. 
Het artikel laat zien waarom wij uniek zijn in de rubbersector en is hieronder volledig te lezen.
 
Wilt u meer weten? Vraag het ons gerust via info@artechrubber.nl of bel ons: 0575 54 38 76.

Uniek in rubberproductie

Artech Rubber is uniek in de rubbersector. Het in Zutphen gevestigde bedrijf heeft namelijk de vervaardiging van rubberen producten volledig in eigen hand. Van matrijs tot eindproduct. “We kunnen een snelle route-to-market aanbieden”, zegt directeur/eigenaar Richard Groot. Vrijwel alles is mogelijk bij, zoals Groot het noemt, ‘rubbertechnoloog’ Artech. “Ieder gewenst product kunnen we maken. Van kleine aantallen tot grote series.”

Het gaat Artech Rubber voor de wind. Sinds Richard Groot in 2017 het toen 25 jaar oude bedrijf overnam, is het aantal medewerkers gegroeid van acht naar ruim twintig. En die groei gaat doorzetten, daarvan is Groot overtuigd. Het geheim van Artech? “Wij kunnen rubbertechnisch alles bedenken en produceren. We hebben de kennis van de materialen en de productie, we zijn bijvoorbeeld ook specialist in rubber-metaalverbindingen. Én we spreken de taal van de klant. Ook dat maakt Artech Rubber heel sterk.”

Artech Rubber is actief in vrijwel iedere markt, van food, farma en agri tot maritiem en offshore. Sectoren met ieder hun eigen specifieke wensen en eisen. Richard Groot heeft jarenlange ervaring in applicatietechniek, hij weet wat zijn klanten nodig hebben, ongeacht de sector waarin zij werken. Artech wil dan ook het liefst door de klant in een vroeg stadium worden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Groot: “Wij helpen en adviseren daarbij graag, zodat we samen snel tot de beste oplossing komen.”

Duurzaam

Naast de ervaring en kennis die Artech Rubber in huis heeft, zet het Zutphense bedrijf ook sterk in op duurzaamheid, vertelt Kuno Dijkhuis, sinds eind 2021 technisch directeur bij Artech. “Rubber is een uniek product, dat we knetterhard nodig hebben. Denk aan afdichtingen bij gas en water, aan demping van trilling, transport of bescherming. Maar het kost veel energie om het te produceren. Wij doen er alles aan om het groener te maken.”

Dijkhuis noemt in dat verband de bedrijfsvoering van Artech zelf; het bedrijf zit middenin de transitie van gas naar stroom, grotendeels opgewekt door zonnepanelen.

Maar Dijkhuis doelt ook op het productieproces. Het machinepark van Artech wordt steeds moderner en daarmee duurzamer. Enerzijds wordt nog altijd de conventionele ‘compression moulding-methode’ toegepast, met name voor moeilijk te verwerken materialen en/of grote producten in kleine aantallen. Voordeel is dat investeringskosten relatief laag zijn en de productie snel kan worden opgestart.

Daarnaast maakt Artech steeds meer gebruik van de modernere ‘injection molding-techniek’, waarbij het rubber automatisch en voorverwarmd geïnjecteerd wordt in de matrijs. Met name voor grote series is dit prijstechnisch interessant. Maar vooral ook kost deze methode beduidend minder energie, omdat de producten minder lang in de verwarmde matrijzen moeten blijven. Die matrijzen worden trouwens gemaakt in de eigen matrijzenmakerij. Een prachtig en heel specialistisch ambacht, zegt Richard Groot. “We kunnen iedere gewenste vorm zelf maken. En altijd van een passende kwaliteit.”

Afval

Belangrijk is ook de verwerking van het rubberafval. Tot voor kort werd dat met de gewone afvalstromen afgevoerd, maar er zijn tegenwoordig technieken om het afval te hergebruiken. Artech Rubber doet dat niet zelf, maar werkt samen met enkele partners die zijn gespecialiseerd in rubber de-vulcanisatie. Dijkhuis: “We staan open voor elk initiatief, want ook hergebruik van afval hoort bij ons streven naar duurzaamheid.”

Corona

De coronapandemie heeft voor Artech niet slecht uitgepakt. Groot ziet een groeiende vraag naar rubberproducten uit eigen land.

“Eerder gold ‘wat van ver komt is lekker’, maar daar komt men nu van terug. Zeker nu de wereld deels op slot zit. Dan blijken producten uit eigen land toch ook heel fijn. Betrouwbaar, korte lijnen, naast de deur, maar dan kwalitatief hoogstaand en prijstechnisch interessant. Precies dat is waar Artech Rubber voor staat.”